John Stewart Memorial Library and Lenfest Learning Commons

Murray Associates Architects, P.C.

Project of Distinction 2017 Education Design Showcase

John Stewart Memorial Library and Lenfest Learning Commons

Project Information

Facility Use: 4-Year Institution
Project Type: Renovation
Category: Libraries/Media Centers
Location: Chambersburg, PA
District/Inst.: Wilson College
Chief Administrator: Brian Ecker, VP of Finance and Administration
Completion Date: October 2015
Gross Area: 34,250 sq. ft.
Area Per Student: 28.17 sq. ft.
Site Size: .835 acre
Current Enrollment: 1,216 students
Capacity: 417 students
Cost per Student: $21,739
Cost per Sq. Ft.: $277
Total Cost: $9,500,000

John Stewart Memorial Library and Lenfest Learning CommonsWilson College is a private Liberal Arts College located in Chambersburg Pennsylvania. Their original historic 1923 Gothic library, constructed of natural limestone and terracotta block masonry, forms the College Green’s northern edge. The attached 1960’s Annex was a mundane structure built for the Collections Repository, which faced the north parking lot. The building was closed in early 2011 due to mechanical infrastructure problems rendering it unfit for occupancy. This provided an opportunity to revisit its functionality and how it serves today’s student.

Goals & Vision
A study was completed focused on providing a new Learning Commons by either renovating the 1960’s Annex or razing it for a new addition. Magnitude of need and urgency were key driving forces since this building was unusable. As the architect conducted multiple Discovery Workshops with the students and staff, two goals became evident:

  • The role of an expanded Library had to support Wilson’s changing education model, establishing a foundation for student lifelong learning and their entire college community,
  • The library needed to become a new and vibrant designation center that connected to the rest of the campus.

Sensible Flexibility was the main design principal that emerged to allow students to learn and socialize in varied environments. The programming required appropriate access to services by utilizing flexible zones for support, computing, collections and classrooms while maintaining a division of staff and public spaces.

Planning Process
John Stewart Memorial Library and Lenfest Learning CommonsThe Study vetted six conceptual options until a consensus scheme arose to raze the Annex, build a new 14,473 square-foot Learning Commons, and create a multipurpose student outdoor plaza for educational and social activities. The College had already begun the process of reducing physical volumes of serial collections through perpetual electronic access.

The Collections were eventually reduced from nearly 200,000 volumes to just over 102,000 volumes. The stacks were removed to create space for the new programming.

Site Considerations
The new building was designed respectfully sensitive to the surrounding historic structure for the Academic Quad. The existing parking and access road were removed for the outdoor amphitheater to support learning and campus events. New pedestrian/circulation paths support the college’s desire to make this building the heart of the academic experience.

John Stewart Memorial Library and Lenfest Learning CommonsThe Learning Commons’ floors were offset to achieve increased floor height on the Lower and Upper Floors. The new Learning Commons’ lower floor was sited 30 inches lower than the 1923 Library, increasing the volume that supports the public spaces for lectures and social gatherings. This design strategy also aligned the Main Floor with the original Library. The Upper Floor is 24 inches higher to achieve a higher ceiling for the Art Gallery and open study areas.

The exterior wall of the original library was restored and incorporated into the interior passages of the new Learning Commons. Wood paneling wainscot incorporates the 30-inch change in elevation between the buildings on the Lower Floor. This connection of the two buildings created a wonderful richness to the space and a unique new ground floor student entrance on the West Facade.

Judges Comments

The exterior of this building is lovely. They did a nice job of blending the new building with the historic structure. Nice use of exterior wall of original library as an interior passage.

Architect(s):

Murray Associates Architects, P.C.
BENEDICT H. DUBBS JR., AIA, RA, LEED-AP
717/234-2581

Whitepapers,Case Studies, & eBooks